A glutén és az idegrendszer kapcsolata

Mit kell tudni erről pontosan?

Mi az én személyes tapasztalatom?

Születésem óta vashiányos vérszegénységgel diagnosztizáltak, majd a serdülőkorban megkezdődtek a rosszulléteim. Senki sem sejtette, hogy a glutén már ott állt a tüneteim hátterében. Sokszor fájt a fejem, fáradt voltam, szédültem, ájulásérzetem és hányingerem is volt, valamint nem úgy fejlődtem. Ezenkívül viselkedési zavarokkal küzdöttem és a tanulásomra is nagyon rányomta a bélyeget. Figyelemzavart is okozott, hisz eléggé hatott egy olyan táplálék, ami valójában tönkretett. Sokan nem hinnék el, de még a depressziót is képes előhozni, így a hangulatomat is erősen befolyásolta. A glutén sok mindent tud roncsolni az ember szervezetében, most az idegrendszeri hatásokat írom le. A több éven át tartó rosszullétek mögött ez állt. Jöttek a hosszú évek szenvedései, mire eljutottam a valódi problémához. Miután felnőttkoromban kiderült a lisztérzékenységem, elkezdtem a diétát betartani. A szédülésem ami borzasztó ijesztő volt, hogy egyik pillanatról a másikra jelentkezett és halálfélelmet keltett bennem, miután elhagytam 2 hétre rá megszűnt. Ezzel együtt a rosszulléteim is megszűntek, viszont mivel sokáig roncsolta az idegrendszeremet, így a tanulási nehézség végigkísérte a tanulmányaimat.

Milyen idegrendszeri hatásokat tud kiváltani még?

„Lüktető fejfájás, migrén, szédülés, mentális problémák, rendellenes mozgások, agyi /megmagyarázhatatlan idegrendszeri rendellenesség, paralízis, ataxia, perifériás neuropátia, demencia, dystonia, esszenciális tremor, myoclonus, skizofrénia, bipoláris betegség, autizmus, ADHD.”

Mi a teendő a javulás érdekében?

A glutén elhagyása sokat tud javítani az ilyen problémákon, amiket fentebb leírtam. Akinél viszont konkrétan beigazolódik a lisztérzékenység, annak pedig élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát kell tartania, így egy idő elteltével a tünetei is jelentősen csökkenni fognak.

Forrás: Dr. David Perlmutter, Gabonaagy, Kossuth Kiadó, 2014, p. 59-76.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük