Agar-agar

a növényi zselésítő!

Mit kell tudni erről?

Mi az agar-agar?

Növényi termék, melyet zselésítésre használnak. Maláj eredetű szóból származik, melynek a jelentése: kocsonya. Ezenkívül tengeri illetve japán zselatinként is említik. Vörösalga-fajból származik és állati eredetű zselatin helyettesítésére használják. Színtelen, szagtalan és semleges az íze. Miután megszilárdult melegítéssel ismét folyékonnyá válik. Éppúgy zselésít, akár a zselatin.

Milyen pozitív hatással van az egészségre?

Ha az elkészített ételekhez hozzátesszük az agar-agart hamar lefagynak, és szobahőmérsékleten „nem úsznak”.

Antibakteriális hatású, megakadályozza az ártó mikroorganizmusok létrejöttét az ételekben, melyek elnyújtják az eltarthatóságukat.

Poliszacharidokban, ásványi sókban és pektinekben értékes növényi produktum.

Lényegesen szükségesebb, mint a zselatin, mely a szarvasmarhák kötőszöveteinek feldolgozásából keletkezik.

Létfontosságú nyomelem van benne. Kalóriaszegény, értékes vitaminokban (C-vitamin, B-vitamin) valamint ásványi anyagokban (vas, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, teltségérzetet vált ki.

Támogatja az emésztést az állaga miatt.

Glutén és cukormentes.

Van-e veszélye?

Tengeri algákból készül, így aki a tenger gyümölcseire allergiás, annak nem ajánlott a fogyasztása, mert nyomokban tartalmazhat ilyen összetevőket. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatást fejt ki.

Miben használhatjuk?

Habok, krémek, gyümölcszselék, lekvárok készítéséhez. Ezenkívül gumicukort is lehet belőle készíteni. Az ebből készített gélek, gumicukrok általában átlátszóak, míg a zselatinnál zavarosak lehetnek. A savanyú gyümölcsök esetében hátráltatja, hogy az agar-agar reakcióba lépjen így meglehet, hogy kétfajta zseléréteg jön létre, egy vastagabb illetve egy vékonyabb.

Milyen az adagolása?

Kevés mennyiséget kell belőle használni. Az aktuális recepttől függ az adagolás. Használata előtt mindig figyelmesen olvassuk el és a recept leírását is, hogyan kell alkalmazni.


Forrás:

https://iztenger.hu/az-agar-agar-miben-van-jellemzoi-milyen-receptekben-hasznalhatjuk-164 letöltés ideje: 2023.04.20.

letöltés ideje: 2023.04.20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük