Almaecet

a „csodaszer”!

Mit kell róla tudni?

Mire használták a múltban?

Sebek fertőtlenítésére használták a rómaiak, a középkorban pestis ellen alkalmazták. Almaecettel fertőtlenítő mosogatást csináltak és ezzel igyekeztek megvédeni magukat a halálos fertőzésektől.

Hogyan készül?

„Az almaecetet almaléből állítják elő fermentálás útján. Ezt a munkát (a fermentációt) baktériumok és élesztőgombák hajtják végre az almalé gyümölcscukor tartalmának felhasználásával. A gyümölcscukorból alkohol, majd ecetsav keletkezik.”

Milyen összetevők találhatók meg benne?

A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminok, béta-karotin ( az A-vitamin elővitaminja). Ezenkívül folsav, kálium, magnézium, vas, nátrium, kalcium, foszfát, fluor, jód, cink, réz, szelén. További értékes tápanyagokat is tartalmaz mint például aminosavakat, enzimeket, pektint. 5%-os a savtartalma, ez gyengének minősül.

Milyen pozitív hatásai vannak?

Immunrendszert erősítő.

Méregtelenítő hatással rendelkezik.

Vércukorszint-csökkentő.

Jó hatással van az emésztésre, csökkenti a káros baktériumok számát.

Hozzájárul a máj egészségéhez.

Segítséget nyújt a fogyásban.

Gyomorsav ellen is hatásos.

Támogatja az erek egészségét, visszér ellen is alkalmazzák.

Sérülések esetén hozzájárul a sebgyógyulás elősegítéséhez.

Segítséggel van a túlzott mértékű kalcium lerakódás megelőzésében.

A haj ápolásában is van része, hajat fényessé és csillogóbbá teszi. Zsíros hajra, korpás fejbőrre is lehet használni, lábakra és belsőleg alkalmazva is.

A faggyútermelődést mérsékeli.

Bőrápolásnál is jelentős . Csillapítja a bőr panaszokat ( gyulladást, fertőzést). Ezenkívül csípésekre, kiütésekre, napégés kezelésére is. Arcra, lábakra is lehet használni. Szemölcsre is ajánlott. Rosacea és ekcéma, köszvény, íngyulladás ellen is.

Fertőtlenítésre is használják.

Van-e ellenjavallata vagy mellékhatása?

Ha nem figyelünk oda a megfelelő mennyiségre, akkor a következőket tapasztalhatjuk meg magunkon. A gyomorban maró hatást érezhetünk, a nyelőcsövet irritálhatja és a szájüregben is okozhat problémákat, mert a savas közeg miatt a fogzománcot tönkreteheti. Gyomorproblémák, reflux esetében, fruktóz-intolerancia esetén, ha a káliumszint alacsony, cukorbetegség esetén is célszerű az orvost megkérdezni.

Hogyan fogyaszthatjuk?

Az almaecet mellett létezik kapszula is-mely nem tartalmaz sem cukrot, sem édesítőszereket- így ebben a formában is bevihetjük a szervezetünkbe. Ha ezt az opciót választjuk, akkor megóvhatjuk magunkat a fentebb említett mellékhatásoktól. Ha inni szeretnénk, akkor vízzel hígítva megfelelő formában és minőségben tegyük meg.

Hogyan adagoljuk?

Mindenképpen hígított formában alkalmazzuk. Egy csésze hideg illetve langyos vízbe 2 teáskanál almaecetet adunk, amit mézzel vagy édesítőszerrel ízesíthetünk. Inkább étkezések közben, este valamint lefekvés előtt. Reggel éhgyomorra ne alkalmazzuk, mert akinek érzékeny a gyomra, annak nem tesz jót.

Hogyan lehet még felhasználni?

Főzésnél, salátákra, minőségi ételekre stb. Továbbá a háztartásokban, konyhában és fürdőszobában is alkalmazható. Szépségápolásnál is igénybe veszik.

Forrás:

letöltés ideje: 2023.05.21.

https://netamin.hu/cikkek/ismerd-meg-az-almaecet-jotekony-hatasait-es-esetleges-mellekhatasait letöltés ideje: 2023.05.21.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük