Szerzetesek Körtéje (Siraitia grosvenorii)

A hosszú élet gyümölcse!

Mit kell erről tudni?

Mi ez pontosan?

Ez egy intenzív, édes ízű gyümölcs, melyet legfőképp torokgyulladás és más légúti megbetegedések kezelésére használják. Ezenkívül segíti a tüdőt, továbbá támogatja az egészséges emésztést.

Hova nyúlik vissza a története?

Egészen az 13. századra nyúlik vissza.

Kínai nevén a luo han guo: a gyümölcsöt elsőnként használó buddhista luohan szerzetesekből ered. A hosszú élet gyümölcsének is szokták nevezni. Kínában évezredek óta használják, habár kezdetben csak a kínai császárok kiváltsága volt ennek a fogyasztása.

Délnyugat-Kínában a Guangxi, Guangdong, Guizhou, Hunan és Jiangxi tartományokban illetve Thaiföldön termesztik. Ez a kúszónövény 3-5 méterre nő meg. Erősen édes ízű kínai gyümölcs csodálatos ősi hegyekkel körülvett trópusi környezetben terem. A gyümölcse gömb alakú és 5-7 cm átmérőjű, amely édes, ehető gyümölcshúst és sok magot tartalmaz.

A hagyományos kínai orvoslásban a körte összes fajtáját javasolják a torok és tüdő ápolására. A használata nagyon népszerű a hivatásos énekművészeknél.

Milyen jótékony hatásai vannak?

Légúti megbetegedések kezelésére.

Az egészséges emésztés támogatására.

Cukor helyettesítésére remek ötlet.

A benne megtalálható mogrozidoknak (triterpén-glikozidok egy csoportja) köszönheti az édes ízét és antioxidáns hatóanyag révén támogatja az immunrendszerünk védekezőképességét.

Megoldást nyújt a hosszan tartó köhögésre, ezzel segítve a nyálka felszakadását.

Időskori vérszegénység ellen is segítséget nyújthat.

Székrekedés esetén a bélmozgás elősegítésére.

A diabéteszben szenvedők használhatják cukor helyettesítésére.

Semmi hozzáadott kalória.

100%-ban természetes és nem génmódosított.

Hidratálja és tápanyagokkal látja el a nyálkahártyákat.

Segíti a tüdőt és a hörgőket a szennyeződések eltávolításában.

Antioxidánsokban értékes.

Fogyókúrázóknak is ajánlott.

Tea illetve édes szirup készíthető belőle.

Főzéshez is lehet használni.

Figyelmeztetés:

„Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! Ne szedd a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás vagy! Kisgyermektől elzárva tartandó!”

Forrás:

drchenpatika.com/szerzetesek-korteje-gyogynoveny letöltés ideje: 2023.12.21.

anatur.hu/dr-chen-szerzetesek-korteje-3x-10 letöltés ideje: 2023.12.21.

https://multi-vitamin.hu/edesitoszerek/szerzetesek-korteje-3db-drchen-p1319 letöltés ideje: 2023.12.21.

Fruktóz intolerancia (fruktóz érzékenység)

Mit kell erről tudni?

Mi a fruktóz intolerancia vagy másképpen fruktóz érzékenység?

„A fruktóz malabszorpcióval ellentétben a fruktóz intolerancia egy genetikailag meghatározott enzimzavar következtében alakul ki és esetenként sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. A gyümölcscukor bélből történő felszívódását követően egy speciális enzim (úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul át és így hasznosul továbbiakban a szervezetben. Fruktóz intolerancia esetében ez az enzim hiányzik vagy nem megfelelően működik, így a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakulása nem történik meg, az érintett beteg nem képes megfelelően feldolgozni a fruktózt. Egy igen ritka autoszomális recesszív módon öröklő betegség, melyet a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiánya okozza. A gyümölcscukor kóros anyagcseréje során toxikus anyagok szabadulhatnak fel, melyek több szerv súlyos károsodását eredményezhetik.”

Milyen gyakorisággal fordul elő?

„Sokkal ritkább, mint a fruktóz felszívódási zavar, irodalmi adatok szerint előfordulása kb. 1/20-40000 születés. Jellemzően csecsemőknél fél éves korban, a gyümölcsökkel történő hozzátáplálás idején kezdődnek a tünetek.”

Milyen tünetei lehetnek?

Emésztőszervi panaszok: ez járhat hasi görcsös fájdalommal, hasmenéssel, hányingerrel, hányással.

Alacsony vércukorszint tünetei: előfordulhat izzadás, remegés, fejfájás, éhségérzet, aluszékonyság, zavartság, rendkívül súlyos esetben kóma.

Nem jó a közérzet, étvágytalanság is lehet.

Köszvényes tünetek.

A növekedés elmaradása figyelmeztető jel lehet csecsemőkorban, kisgyermekkorban.

Súlyos esetekben, nem megfelelő kezelés esetén: májkárosodás, májcirrózis, vesekárosodás, veseelégtelenség léphet fel.

Hogyan diagnosztizálható?

Teljes kórtörténet-, és panaszfelvétel.

Fizikális vizsgálat.

Vérvétel.

Képalkotó vizsgálatok.

Szövettani mintavétel (májbiopszia).

Hogyan lehet kezelni?

Diéta: Teljesen el kell hagyni a fruktózt és a fruktózt is tartalmazó egyéb cukrokat. Nemcsak gyümölcsökben, mézben található, hanem egyéb élelmiszerekben is benne van. Dietetikus segítségét célszerű kérni, aki segít az étrend kialakításában.

Alacsony vércukorszint gyors kezelése: gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. szőlőcukor) fogyasztásával ez jól kezelhető, így a betegnek mindig célszerű magánál tartania.

„A fruktóz intolerancia egy nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel, a szigorú diétás szabályok betartásával jól karbantartható és jó életminőség biztosítható a betegeknek. Megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása. Fontos a diagnózis mihamarabbi felállítása.”

Forrás:

letöltés ideje: 2023.12.14.

naturalswiss.hu/fruktoz-intolerancia/ letöltés ideje: 2023.12.14.

Fruktóz malabszorpció

Mit kell tudni a fruktóz felszívódási zavarról?

Mi a fruktóz?

„A gyümölcscukor, azaz fruktóz egy kémiailag egyszerű felépítésű cukor, úgynevezett monoszacharid. A fruktóz továbbá több „összetettebb” szerkezetű cukornak (úgynevezett diszacharidnak, poliszacharidnak) is alkotórésze.”

Mi a tulajdonsága és miben található meg?

Az egyik legédesebb ízű cukorfajta, mely megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, mézben.

Mostanság egyre elterjedtebb a mesterségesen előállított formája is, amely sokféle élelmiszerben fellelhető édesítőszerként.

Mit jelent a fruktóz felszívódási zavar?

„Egy olyan emésztési zavar, melyben a fruktóz nem megfelelően szívódik fel a bélrendszerből. Normál körülmények között a fruktóz felszívódása a vékonybélből történik. Malabszorpció esetén azonban a gyümölcscukor egy része eljut a vastagbélbe, ahol az ott élő baktériumok kezdik felhasználni, bontani. A bélbaktériumok által történő felhasználás következtében olyan gázok és anyagcsere végtermékek keletkeznek, melyek feszítik a bélfalat, irritálják a bélnyálkahártyát.”

Gyakrabban és bármelyik életkorban előfordulhat.

Mi az oka?

„A fruktóz felszívódását a vékonybélből a véráramba egy fehérje biztosítja (GLUT5). Fruktóz felszívódási zavar esetén a vastagbélbe jutó felesleges fruktózból a baktériumok különböző, puffadást okozó gázokat (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavakat képeznek. A szacharáz enzim hiánya is állhat és a diéta betartása szükséges.”

Milyen tünetei lehetnek?

Puffadás, Nagyfokú gázképződés, Hasi fájdalom, Hasi görcsök, Bakteriális erjedés, Hasmenés, Laza széklet, Hányinger,Teltségérzés, Gyomorégés, Rossz közérzet, Gyengeség, Fáradékonyság, Fejfájás, Frontérzékenység.

Hasonló tünetek fordulhatnak elő többféle kór esetében is: Laktózintolerancia, Lisztérzékenység, Nem cöliákiás gluténérzékenység, SIBO, IBS.

Hogyan diagnosztizálható?

Gasztroenterológushoz kell fordulni.

Teljes kórtörténet-, és panaszfelvétel.

Fizikális vizsgálat.

Vérvétel.

Képalkotó vizsgálatok.

Fruktóz-kilégzési teszt (hidrogén kilégzési teszt).

Endoszkópos vizsgálatok.

Ételallergia/Ételintolerancia vizsgálat.

Hogyan kezelhető?

Kerülni kell a magas fruktóz és szacharóz tartalmú ételeket, italokat.

Magas fruktóz tartalommal rendelkező gyümölcsök: banán, alma, körte, dinnye, cseresznye, szőlő, mangó, datolya, füge.

Aszalt gyümölcsök.

Gyümölcslevek.

Lekvárok, befőttek.

Étkezési cukor minden fajtája.

Méz, agávé-, juhar-,kukorica szirup.

Szorbit.

Egyes péksütemények, gabonapelyhek, müzliszeletek.

Gyümölcsjoghurtok, fagyik.

Üdítőitalok, energiaitalok.

Amit szabad fogyasztani:

Alacsony fruktóz tartalommal rendelkező gyümölcsök: eper, málna, szeder, citrom, grapefruit, kivi.

Glükóz, eritrit, stevia, xilit.

Rizsszirup.

Az étrenden kívül létezik egy speciális enzimkészítmény a xilóz-izomeráz, mely a fruktózt glükózzá alakítja át a szervezetben. Csak fruktóz malabszorpcióban lehet alkalmazni. Az enzimpótlást csak kiegészítésként ajánlják.

Továbbá javasolt egy dietetikust felkeresni, hogy tanácsot kérjünk tőle.

Mennyi a megengedett mennyiség?

„Fontos tudni, hogy egyénenként változó, hogy kinek milyen mennyiségű fruktóz bevitele mellett alakulnak ki panaszai, így a diéta kialakítása mindig függ az egyéni fruktóz toleranciától. Általánosságban a megengedett fruktózbevitel napi 0 és 50 gramm között mozog az említett egyéni tűrőképesség függvényében.”

Forrás:

Letöltés ideje: 2023.12.08.

https://mindenevok.hu/fructosin-2/ letöltés ideje: 2023.12.08.

https://www.allergiakozpont.hu/fruktoz-intolerancia letöltés ideje: 2023.12.08.

naturalswiss.hu/fruktoz-intolerancia/ letöltés ideje: 2023.12.08.

Puffadás

az egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb emésztőrendszeri panasz!

Mit kell erről tudni?

Mi a puffadás?

„A haspuffadás emésztési zavarból fakadó probléma, melynek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. A tünet általában bizonyos ételek fogyasztását követően, esetleg stressz hatására jelentkezik, hasfájás, kellemetlen feszítő érzés, illetve erős teltségérzés is kísérheti.”

Mi a kiváltó ok?

Életmódbeli tényezők közé tartozik:

A nem megfelelő táplálkozási szokások: puffasztó ételek fogyasztása során az emészthetetlen vagy fel nem szívódó szénhidrátok a vastagbélbe kerülve bakteriális lebontási folyamatokon mennek keresztül, amely nagyfokú gázképződéssel jár.

Az emésztőrendszer természetes folyamatai: Szén-dioxid felszabadulása is ide tartozik, melyet főleg szénsavas üdítők formájában visszük be nagy mennyiségben a szervezetbe, illetve a fokozott levegőnyelést is ide sorolhatjuk. Levegőnyelés beszéd és étkezés közben is jelentkezik, ha viszont kapkodva eszünk, sokkal több levegő kerül a gyomorba, amely böfögést, továbbá puffadásos panaszokat is kiválthat.

Emésztőrendszeri problémák, érzékenység.

Rágógumizás.

Ülőmunka.

Mozgásszegény életmód.

Pszichés háttér, stressz.

Hormonális ingadozások.

Dohányzás.

Laza fogsor viselése.

Bizonyos betegségek panaszaként is jelentkezhet a puffadás:

Gyomorral és bélrendszerrel kapcsolatos állapotok a következők: Felszívódási zavarok, Gyulladásos bélbetegségek, Ételintolerancia/Ételallergia, Székrekedés, Gyomor-bélrendszer fertőzések, Reflux, Bélelzáródás, Gyomorbénulás, a gyomor kiürülésének zavara, Baktériumok túlszaporodása illetve hiánya a bél-traktusban, Étkezési zavarok, Bélparazita fertőzés, Epekövesség, Divertikulitisz, Rövid bél szindróma, Irritábilis bél szindróma (IBS), Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO).

Ezenkívül okozhatja még a puffadást:

A szaporodási szervekkel kapcsolatos állapotok, melyek a következők: Méhen kívüli terhesség, Terhesség, Endometriózis, Menstruációs fájdalom, PMS, Petefészek ciszták, Kismedencei gyulladásos betegség.

Egyéb okok:

Vakbélgyulladás.

Sérv.

Hólyaggyulladás.

Húgyúti fertőzés.

Gyógyszerek mellékhatásai.

Stressz, szorongás, depresszió.

Súlyos betegségek velejáró tüneteként:

A kóros folyadék felgyülemlése a hasüregben ezt kiválthatja több betegség is.

Hasnyálmirigy-elégtelenség.

Hashártyagyulladás.

A gyomor-bél traktus perforációja.

Továbbá még okozhatja:

Emésztőenzimek hiánya.

Vesebetegségek.

Pajzsmirigy alulműködése.

Cukorbetegség.

Pszichoszomatikus betegségek velejáró tüneteként is jelentkezhet.

Mi a teendő hosszabb ideig fennálló puffadás esetén?

Belgyógyászati, gasztroenterológiai illetve endokrinológiai vizsgálatok szükségesek.

Hogyan kerülhető el vagy miben változtassunk, ha már fennáll a puffadás?

Magas rosttartalmú és probiotikumban gazdag ételek fogyasztása.

Kerülni kell a csípős, fűszeres, illetve a puffasztó ételeket.

Elegendő folyadékfogyasztás.

Rendszeres mozgás.

Odafigyelni a lassú étkezésre/ivásra, hanyagolni kell rendszeres rágózást és hogy tele szájjal beszéljünk.

Gyümölcsöt, zöldséget csak két óra elteltével együnk.

A bevitt cukor és fehérje mennyiségét csökkenteni kell.

Továbbá hanyagolni kell a nagy mennyiségű tej és tejtermékek fogyasztását.

Az étkezések között ne nassoljunk.

Kevesebb mesterséges édesítőszer és szénhidrát valamint sav.

Puffadás ellen használjunk erjedést gátló fűszereket mint például a fahéjat, szegfűszeget, köményt.

Probiotikumok használata.

Emésztőenzim-komplex.

Emésztést segítő tea vagy gyógynövényből tabletta.

Akupresszúrás masszázs.

Vitaminok és ásványi anyagok.

Vízmelegítő palack.

Illóolajok.

Forrás:

letöltés ideje: 2023.12.01.

https://www.hungariamed.hu/304-haspuffadas-lehetseges-okai letöltés ideje: 2023.12.01.

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/puffadas-okai-6-gyakori-betegseg-a-hatterben letöltés ideje: 2023.12.01.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/laborvizsgalatok/cikkek/az_allando_puffadas_okai letöltés ideje: 2023.12.01.

https://benu.hu/cikk/8-modszer-a-puffadas-ellen-elaruljuk-mi-okozza letöltés ideje: 2023.12.01.

https://www.life.hu/eletmod/20220525-puffadas-hazi-ellenszerei.html letöltés ideje: 2023.12.01.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/11_tipp_puffadas_ellen letöltés ideje: 2023.12.01.

Sáfrány

azaz a „vörös arany”!

Története, hatóanyagai, gyógyhatásai, ellenjavallata/mellékhatása, felhasználása!

Mit kell tudni a sáfrányról?

Történetét tekintve majdnem 4000 éves múltra nyúlik vissza, az ókori akkád uralkodó, Sargon nevének jelentése vagyis „Sáfrány város”. Az ókori Krétáról is maradtak írások róla, de a perzsák, illetve az egyiptomiak is szívesen alkalmazták gyógyhatása és az ételek ízesítése miatt.

A görög mitológiában afrodiziákumként is használták. Az egyik római mondás is említi a sáfrányt: „Dormivit in sacco croci” vagyis „sáfrány ágyon aludt”, mely azt jelenti, hogy boldog önfeledtség lett úrrá valakin. Kleopátra is örömmel használta a fürdővízében. A sáfrányt a középkorban arab kereskedők hozták be Európába, ahol évszázadokon át a gazdagság és az előkelőség szimbóluma is volt.

A nagy pestis járvány ideje alatt a XIV. században sáfrányból készítették az egyik közkedvelt gyógyszert, melynek a szállítmány megszerzéséért 15 napon át tartó harcok folytak. Mátyás király ideje alatt Magyarország is nagy sáfránytermesztő és fogyasztó társadalom volt. Ekkor nagy mennyiségben használták fűszerként intenzív aromás íze végett, de ruhaszínezéshez is felhasználták.

Manapság főleg Iránban, Indiában, Görögországban és Spanyolországban termesztik. Felhasználást tekintve a gasztronómiában egyre közkedveltebb, a legnépszerűbb séfek is szívesen használják, gyógyhatásait viszont egyre több és több klinikai kutatás támasztja alá.

Melyek a hatóanyagai?

Több mint 150 illékony, aromás vegyület található meg benne, főleg terpének, terpén-alkohol és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevővel is rendelkezik, melyek közül számos karotinoid mint például a zeaxantin, likopin, továbbá az alfa és béta karotinoidok. Ezenkívül még tartalmaz krocilt, krocetint, safranalt, glikozid picrocrocint, karotinoidokat és még további összetevőket.

Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik?

Fontos antioxidánsokat tartalmaz.

Segíti az emésztést.

Mérsékeli a puffadás és gázképződés tüneteit.

Csillapítja a gyomorégést.

Enyhe fájdalom és gyulladáscsillapító hatása ismert.

Görcsoldó hatása is van.

Nyugtató, stresszoldóként is használják.

Megkönnyíti az időskori szembetegségek kockázatának kialakulását.

Milyen betegségek esetén alkalmazzák?

Alzheimer kór kezelésére és megelőzésére.

Depresszióra.

Szorongásos tünetek csökkentésére.

Időskori látásromlás megelőzésére.

Káros sejt mutáció megfékezésére, rákos daganatok megelőzésére és kezelésére.

Testsúlyproblémák kezelése esetén.

Krónikus hasmenés, menstruációs panaszok, fájdalmak csökkentésére.

Immunrendszer erősítésére, szabályozására.

Nemzőképesség és erektilis diszfunkció kezelése esetében.

Fénytelen, fakó arcbőr és hajnövekedési zavarok esetén.

Köszvényes panaszok csökkentésére.

Mérsékeli a szívinfarktus kialakulásának eshetőségeit.

Köhögés, torokfájás, légúti betegségek csillapítására.

Gyomor-és bélkólika ellen, reumatikus panaszok esetén, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetében.

Afrodiziákum.

Enyhíti a PMS tüneteit.

Mérsékeli a vércukorszintet.

Csökkenti a szívbetegségek rizikóját.

Hangulatjavító.

Van-e ellenjavallata vagy mellékhatása?

Mértéktelen fogyasztása veszélyekkel is járhat. Egyszeri fogyasztásnál 20 gramm már életveszélyesnek minősül, ezért mint mindent, mértékkel kell fogyasztani. Túlzott mennyiség fogyasztása hányingert, hányást, hangulatingadozást illetve szapora szívverést is kiválthat. A kutatók azt mondják, hogy már 5 gramm fogyasztása is mérgező lehet. Terhesség alatt nem ajánlott, mert vetélést okozhat. Szoptatós kismamáknak sem ajánlott illetve 12 év alatti gyermekek számára sem. Alkalmanként lehet fogyasztani és rövid ideig. Idegrendszeri problémákkal és gyengeséggel küzdőknek sem, mert tompultságot és bódultságot idézhet elő az esetükben. Aki valamilyen gyógyszert szed és nem biztos a fogyasztásában, akkor kérdezze meg előtte a kezelőorvosát.

Mire használják még?

Porrá őrölt vagy szálas formában kapható. Az ételek fűszerezésére és színezésére ugyanúgy használják. Kagylók, halak, szószok, mártások összetevője, de leveseket, húsételeket és süteményeket is ízesítenek ezzel a fűszerrel. Akár italok készítéséhez is felhasználják. Gyógyszerek, kozmetikumok és étrend-kiegészítők összetevői között is megtalálható. Mindig figyeljünk oda arra, hogy hol vásárolunk és kérjük ki a hozzáértő véleményét.

Forrás:

https://www.cefasafra.hu/hu/a-safrany/a-safrany-tortenete letöltés ideje: 2023.11.23.

https://www.cefasafra.hu/hu/a-safrany/safrany-mint-gyogynoveny letöltés ideje: 2023.11.23.

letöltés ideje: 2023.11.23.
letöltés ideje: 2023.11.23.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_safrany_meglepo_hatasai letöltés ideje: 2023.11.23.

letöltés ideje: 2023.11.23.


Gyömbér

az egyik legősibb fűszer, gyógynövény és afrodiziákum!

Mit kell erről tudni?

Mi a gyömbér?

A gyömbér ugyancsak az egyik legősibb fűszer, gyógynövény és afrodiziákum. Trópusi éghajlaton termesztik . Dél-Ázsiából, India trópusi esőerdőiből származik. A gyökere csípősen édes aromával rendelkezik, benne mint például illóolajok és a gyógyhatásáért felelős kurkumin található.

Milyen fajtái vannak?

Egész, friss és szárított gyökerek.

Őrölt.

Tartósított.

Cukrozott.

Ecetes.

Milyen jótékony hatása van az egészségre nézve?

Emésztésserkentő.

Csökkenti az émelygést és a szédülést.

Ásványi anyagokban értékes.

Segítséget nyújt a diabéteszben szenvedőknek.

Gyulladáscsökkentő.

Véd az öregedés ellen.

Afrodiziákum.

Erősíti az immunrendszert.

Görcsoldó.

Erjedésgátló.

Torokfájás esetén is alkalmazzák.

Mandulagyulladásnál is.

Köhögéscsillapító.

Mikrobaellenes hatásokkal bír.

Gyomorbántalmakra is jó.

Reuma, csúz és az izomgörcsök esetében is.

Az illóolaja a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében segíthet.

Továbbá az olaj memóriajavító, kiélesíti az érzékeket és fokozza a szexuális vágyat.

A belőle készült aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést.

Milyen mellékhatása vagy ellenjavallata van?

Mértékkel ajánlott fogyasztani.

Nem szabad éhgyomorra.

Túlzott fogyasztása esetén enyhe gyomorégés, gyomorfájás, émelygés előfordulhat.

Egyes gyógyszerek hatásában is zavart okozhat. Szívgyógyszer szedése esetén vagy véralvadási problémák esetében. Emiatt mindenképpen beszélni kell a kezelőorvosával a fogyasztást illetően.

A vérkeringést serkenti, ezáltal gátolja a véralvadást, illetve felerősítheti a vérhígító gyógyszerek hatását.

Nagy mennyiségben fogyasztva serkentheti az epe termelését is.

Érzékeny bőrűeknek illetve vesebántalmak esetében sem ajánlott.

Jelentősen csökkentheti a vércukorszintet.

Vérnyomásproblémákat okozhat.

Hasmenést válthat ki.

Terhesség és gyermekágy idején óvatosan kell fogyasztani.

Emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel.

Alvásproblémák jelentkezhetnek.

Allergiás reakciókat is okozhat.

Húgysavszint megemelkedést is okozhat.

Mire használták régebben?

A görögök mérgezések ellen, az óegyiptomiak a járványok megelőzésére használták, az araboknak ez jelentette az első számú gyógyszert.

Az indiaiak és a kínaiak gyomorerősítőként alkalmazták. Továbbá a kínaiak szíverősítőnek, fejfájás megszüntetésére, illetve általános immunerősítőként is használták.

Hawaiin ruhaillatosításra használják a mai napig.

Európába fűszernövényként a középkorban ért el.

Hogyan használják a gasztronómiában?

Az ázsiai konyha klasszikus fűszere.

A kínai gasztronómiában.

Japánban a sushi elkészítéséhez használják.

A nyugati gasztronómiában az édes ételek fűszerezéséhez is felhasználják.

A németeknél közkedvelt a gyömbérrel fűszerezett mézeskalács házikók.

A Karib-szigetek lakói pedig a gyömbérsört szeretik.

Mire használják még?

Főzésnél és sütésnél.

Édes és sós ételeknél.

Salátáknál.

Szószoknál.

Desszerteknél.

Az ünnepi asztal egyik főszereplőjeként.

Italként akár sör, tea vagy limonádé készítéséhez.

Gyógyításra.

Szépségápolásban arcpakolásként, pattanások ellen, hajpakolásként, bőrradírként, masszázsolajként, illóolajos fürdőben, a bőr regenerálására, parfümként.

Forrás:

https://vitaful.hu/blogs/cikkek/gyomber letöltés ideje: 2023.11.17.

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/gyomber_erdemes_naponta_fogyasztani letöltés ideje: 2023.11.17.

letöltés ideje: 2023.11.17.
letöltés ideje: 2023.11.17.

Kurkuma

az „élet fűszere”!

Mit kell tudni erről?

Mi a kurkuma?

„A Dél-Ázsiában őshonos kurkuma a világ egyik legnépszerűbb fűszer-és gyógynövénye. Indiából a kereskedők hozták be az ókori Görögországba, és Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, mégpedig a sáfrány alternatívájaként. Európában sokáig indiai sáfrány, illetve sárga gyömbér néven ismerték. A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ayurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer.”

Mi a fő hatóanyaga?

„A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület. A kurkuma gazdag illóolajokban, amelyeknek görcsoldó és nyugtató hatásuk van a gyomorra, a bélre és a májra.”

Milyen jótékony hatásai vannak?

Ízületi gyulladások és reumás panaszok gyógyítására.

Emésztési és gyomorbajokra.

Epekő oldására.

Máj-és vese működésének támogatására.

Az ideális koleszterinszint megőrzésére.

Alzheimer-kór megelőzésére és gyógyítására.

Rák megelőzésére, egyes ráktípusok kezelésére és gyógyítására.

Érrendszer egészségének megőrzésére.

Infarktus, trombózis megelőzésére.

Mire használják a népgyógyászatban?

Emésztésserkentőként.

Láz ellen.

Fertőzésekre.

Ízületi panaszokra.

Májbetegségek ellen.

Gátolja a vérrögök kialakulását.

Vérkeringés javítására.

Csökkenti a szívinfarktus- és trombózisveszélyt.

Vérzések csillapítására, továbbá menstruációs panaszok kezelésére is ajánlják.

Égési és vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra.

Köhögéscsillapító, nyákoldó.

Hatásos májvédő.

Remek vízhajtó.

2-es típusú cukorbetegség megelőzése, kezelése.

Depresszió csökkentése.

Férfi problémák esetében.

Milyen ellenjavallata van?

Túlzott fogyasztás esetén előfordulhat gyomorfájás, hasmenés, szédülés, fejfájás, valamint növelheti a veseképződés kockázatát is. Vérhígító hatása végett tiltott vérzési rendellenesség illetve véralvadásgátló szedése esetén. A gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, ezért minden esetben ki kell kérni az orvos véleményét. Várandósságkor sem ajánlott nagy dózisban fogyasztani, mert méhösszehúzódásokat illetve vérzést okozhat.

Mire használják még?

Az ázsiai konyha fontos fűszere.

Festésre és színezésre is használják.

Kb. 5000 éve nélkülözhetetlen része az ősi indiai orvoslásnak, az ájurvédának.

Fűszer és-gyógynövényként.

Porként, őrölt változatban és étrend-kiegészítőként is alkalmazzák.

Forrás:

https://www.gyogynovenysziget.hu/a-kurkuma-gyogyhatasai letöltés ideje: 2023.11.03.

https://netamin.hu/cikkek/a-kurkuma-hatasa-a-szervezetunkre letöltés ideje: 2023.11.03.

Szegfűszeg

a közkedvelt fűszer-és gyógynövény!

Mit kell tudni erről?

Mi a szegfűszeg?

„A szegfűszeg népszerű ízesítőszer, amelyet különféle módon használnak a világon, különösen Ázsiában, és az ázsiai konyha kulináris fűszere. A szegfűszeg valójában a Syzgium aromaticum fa szárított virágbimbója. A Myrtaceae nevű növénycsaládba tartozik. Ez egy örökzöld növény, amely trópusi és szubtrópusi körülmények között nő. A szegfűszeg olyan gyógynövény, amelyből az emberek a növény különböző részeit, köztük a szárított rügyeket, szárakat és leveleket használják gyógyszer előállítására. A szegfűszegolaj ősi gyógyító tulajdonságairól ismert.”

Honnan származik és hol őshonos?

„Mint sok más fűszer, a szegfűszeg is Ázsiából származik, és nagy múltra tekint vissza.A 13. és 14. században a szegfűszeget Indonéziából egészen Kínába, Indiába, Perzsiába, Afrikába és Európába szállították. Az ázsiai országokban, például Indonéziában, Indiában, Pakisztánban és még Kelet-Afrika egyes részein őshonos szegfűszeg olyan fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel jár.”

Milyen előnyei vannak?

Emésztésjavító.

Az emésztőrendszert fertőtleníti.

Antibakteriális tulajdonságokkal bír.

Kemopreventív tulajdonságokkal rendelkezik.

Vírus-és gombaölő.

Májvédő.

Cukorbetegség kezelésére is alkalmazzák.

Egészséges csontok miatt.

Antimutagén tulajdonságokkal rendelkezik.

Immunrendszert javítja.

Gyulladáscsökkentő.

Szájhigiéniára is használják.

Fogfájásra és a fogakkal kapcsolatos problémákra is alkalmazzák.

Kiváló láz-és fejfájás csillapító.

Csökkenti a száraz köhögést.

Megfázás esetén is erősen ajánlott.

Vérrögképződést gátolja.

Enyhe nyugtató hatása miatt jó hatással van az idegrendszerre.

Csökkenti a magas vércukorszintet.

Afrodiziákum.

Külsőleg ecsetelőként fogínyvérzésre. Öblögetőként segítséget nyújt a garat gyulladásos elváltozásainak kezelésében. Régi időkben helyi érzéstelítőként is használták.

Milyen állapotok esetén ajánlott még?

Epebántalom.

Légcsőhurut.

Diszpepszia.

Láz.

Fogínyvérzés.

Asztma.

Fejfájás.

Garatgyulladás.

Vérrög.

Stressz.

Puffadás.

Gyomorhurut.

Ízületi bántalom.

Fogfájás.

Stressz.

Magas vércukorszint.

Van-e ellenjavallata és mellékhatásai?

Az olaját nem szabad közvetlenül alkalmazni, helyette vagy olívaolajban illetve más hordozóolajban kell hígítani. A hígítatlan szegfűszegolaj irritáló hatással lehet a nyálkahártyára.Többnyire biztonságosnak tartják, viszont egy tanulmány bebizonyította, hogy citotoxikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek két fő összetevője az eugenol és B-kariofilén. Tilos fogyasztani a terhes és szoptató nőknek. Használata során túlérzékenység és allergia kialakulhat. A szegfűszeges cigaretták károsabbak az egészségre mint a hagyományosak.

Mire használják?

Egyes ételek, italok elkészítéséhez használják egyik fő összetevőként. Olajat és krémet is készítenek belőle. Gyógyításra is alkalmazzák.

Forrás:

letöltés ideje: 2023.10.27.

https://drimmun.com/szegfuszeg-gyogyhatasa letöltés ideje: 2023.10.27.

Fahéj

az isteni öröm növénye, az oltalom fűszere!

Mit kell tudni erről a fűszer-és gyógynövényről?

Mi a fahéj?

„A fahéj egy édes, aromás fűszer-és gyógynövény. A legrégebb óta ismert fűszernövények egyike. Előnyeit és felhasználási módjait már Kr.E. 2700-ban leírták a Kínai Birodalomban, Európában és Egyiptomban is. A fahéj valóban a „fa héja”, hiszen vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Előfordulási helyei Délkelet-Ázsia, India, Sri Lanka és a Fülöp-szigetek.”

Milyen típusai vannak?

A Ceyloni és a kínai azaz a Cassia.

Melyek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai?

Gyulladások és baktériumokra.

Vértisztító, fertőtlenítő hatású külsőleg és belsőleg is.

Sebek esetén is alkalmazzák, vérzéscsillapító.

Erősíti az immunrendszert.

Rágcsálva tisztítja a nyelvet, javítja az ízérzékelést.

Fertőtleníti a szájüreget, krónikus és gennyes fogágybetegségeknél gyógyszerként működik.

Mérsékeli a fogfelszín és a nyelv lepedékességét, a szájszagot.

Gyomorhurutra is használják.

Gyomorerősítőként, gyomorrontásnál a főzetét ajánlják. A gyomornyálkahártya felmaródásain, sebein felerősítheti az égő érzést.

Vércukorszint kontroll esetén.

Az agy serkentésére.

Szívbetegségek kockázatának mérsékelésére.

A rákos megbetegedések védelmére.

Rendkívül nagy az antioxidáns tartalma.

Emésztésben segít.

A bőrt szépíti.

Támogatja a fogyást.

Koleszterinszintet csökkenti.

Gombás fertőzések ellen is ajánlott.

Ízületi gyulladások ellen is hatékony.

Enyhe fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik.

Az olajának köszönhetően-melyet bedörzsöléssel alkalmazunk- a derék és a vesék melegedését idézi elő, fokozza a vérellátást és ezáltal oldja a görcsöket. Így a vesékben lévő blokk az érzelmi blokáddal együtt megszűnik.

Vesemelegítő hatása miatt könnyíti a vizeletürítést, közepesen vízhajtó hatással rendelkezik.

Erős főzete segíti a húgyúti fertőzést, hólyaghurut kezelését is.

Szíverősítő, fokozza a vérellátást, stressz esetén nyugtató hatású.

Légzőrendszer hurutos megbetegedései esetén, főleg inhalálva nagyon jó, mert nyálkaoldó és segíti a nyálka kiürülését, ezzel könnyítve a légzést.

Meghűlésekre is alkalmazzák, hörghurutra is.

Lázcsillapító is lehet.

Afrodiziákum.

Hangulatjavító.

Van-e veszélye?

Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert kumarint tartalmaz. Természetesen a fahéj esetében is tartsuk a mértéket, egyébként ahhoz nagyon sokat kellene megenni, hogy túladagolásról legyen szó, viszont az erős íze miatt, erre nem lennénk képesek.

Vesegyulladásnál nem szabad.

Terhességnél sem, főleg nagy mennyiségben.

Akut gyulladásnál sem.

A fahéj egyes összetevői nagy mennyiségben károsak is lehetnek, hiszen az őrölt fahéjban található olajok-eugenol, kumarin-ingerelhetik a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját illetve vérzékenységet is kiválthatnak. Ebből kifolyólag a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális termékekben jóváhagyott, melyekből ezeket az összetevőket már kivonták. Ha tehetjük, akkor a cassiai helyett a ceylonit válasszuk.

Az illóolajat ne kenjünk a bőrünkre, de a fürdővízbe se tegyük bele, mert erősen irritáló hatású.

Mi az a kumarin?

„A kumarin természetes aromaanyag, ami megtalálható néhány növényben, de a legmagasabb arányban a fahéjban van jelen. A kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, nagyobb mennyiségben károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet és sárgaság is kialakulhat. Gyermekeknél érdemes figyelni, mennyit falatoznak fahéjas termékekből, szinte minden nekik gyártott csemegébe belekerül, péksüteménybe vagy gabonapehelybe. Az Európai Élelmiszerbiztonság Hatósága 2008-ban megerősítette, hogy a megengedett mennyiség testtömeg- kilogrammonként 0,1 mg.”

Mi azaz eugenol?

„Az eugenol szerves vegyület, színtelen vagy halványsárga, olajszerű folyadék.”

Mire használják?

Édes és sós ételekhez, kompótokhoz, desszertekhez, ázsiai konyha alapanyagaként, ital készítéshez is. Ezenkívül még a szúnyogok elűzésére, a hangyák távol tartására, a palánták gyökereinek táplálására, a növények sérüléseinek gyógyítására, szagtalanításra is használják, valamint hozzájárul a káposzta színének megőrzéséhez. Továbbá felhasználják krémekhez, illóolajokhoz, a levegő fertőtlenítéséhez is kiváló. Gyógynövényként, gyógyfőzet alkotórészeként is lehet fogyasztani.

Forrás:

https://fahejkereg.hu/ letöltés ideje: 2023.10.20.

https://cleaneating.hu/fahej-jotekony-hatasai/embed/#?secret=lwLfxIyJs1#?secret=U59Of6wtRP letöltés ideje: 2023.10.20.

https://sobors.hu/gasztro/fahej-jotekony-hatasai-a-szervezetre/ letöltés ideje: 2023.10.20.

https://www.mindmegette.hu/ennyi-mindenre-hasznalhatod-a-fahejat-a-haztartasban-58837/ letöltés ideje: 2023.10.20.

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2017/11/23/ismerd-meg-a-fahejat-az-isteni-orom-novenye-az-oltalom-fuszere/ letöltés ideje: 2023.10.20.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eugenol letöltés ideje: 2023.10.20.

Clean Eating

a „tiszta”táplálkozás!

A mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatása!

Mit jelent a Clean Eating?

„Angolul clean eating az a táplálkozási forma, mely során cél a friss, teljes értékű élelem fogyasztása, nagyon egyszerű és élvezetes irányzat, amihez csupán néhány általános szabályt kell betartani. A tiszta étkezés jelentése, hogy feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott, valódi ételeket fogyasztunk, amelyek maximális táplálkozási előnyöket biztosítanak a szervezet számára. Olyan ételekről és alapanyagokról van szó, amik a lehető legközelebb állnak természetes állapotukhoz. Szintén a clean eatinghez kapcsolódó elv, hogy etikus és fenntartható előállításból származó élelmiszerek kerülnek az asztalunkra.”

Milyen szabályai vannak?

  1. Kerülni kell azokat az ételeket, melyek tele vannak adalékanyagokkal.
  2. Olyanokat választani, mely kevésbé feldogozott, mint például a szabad-tartású nevelésben részesült állatokból készült élelmiszereket.
  3. A finomított szénhidrátok helyett az összetett szénhidrátot részesíteni előnyben.
  4. Mellőzni kell a hozzáadott cukor bármilyen formáját.
  5. Mindig el kell olvasni az összetevőket.
  6. Több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, változtatni az elkészítési módokon.
  7. A csomagolt snackek kerülése.
  8. Oda kell figyelni a zsírok és margarinok fogyasztására.
  9. Nem szabad kihagyni az étkezést.
  10. Minimum naponta 3 alkalommal fehérjét bevinni.
  11. Ha megtehetjük, válasszuk az organikust.
  12. A táplálékkiegészítőket minimálisra kell csökkenteni, mert nem élelmiszerek, de ennek ellenére vannak létfontosságú vitaminok, melyek szükségesek az ember szervezet számára.
  13. A kalóriák helyett az összetevőkre figyelni,
  14. Magunknak süssünk és főzzünk.
  15. Bő folyadékot fogyasztani, főként ez víz legyen.
  16. Kerülni az alkoholt és a dohányzást, kávét csak néha.

Milyen előnyei vannak?

Könnyedén beépíthető a mindennapokba.

Jótékony hatását még időskorban is élvezhetjük.

Nem leszünk enerváltak, rosszkedvűek és stresszesek.

A sportolóknak is ideális.

Ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóktól.

A számunkra megfelelő módon tudjuk alakítani az étkezésünket.

Erősíti az immunrendszert.

Kialakíthatunk ezzel egy egészséges életmódot.

Milyen veszélyei vannak?

Szegényes étrend.

A megfelelő feldolgozás hiánya.

Kizárólagosan a nyers ételek fogyasztása.

Kalciumhiány.

Anorexia illetve túlzott fogyás.

Orthorexia nervosa.

Forrás:

https://www.runnersworld.hu/egeszseg/clean-eating-tiszta-taplalkozas letöltés ideje: 2023.10.12.

https://cleaneating.hu/a-tiszta-etkezes-13-legfobb-szabalya/embed/#?secret=wAxUjFkxfs#?secret=tzNAdxTeT7 letöltés ideje: 2023.10.12.

https://cleaneating.hu/hogyan-mukodik-a-clean-eating-dieta/embed/#?secret=r17bRjdeGC#?secret=ZZLUVUosOF letöltés ideje: 2023.10.12.

https://cleaneating.hu/a-clean-eating-veszelyei/embed/#?secret=MW4mnnra4h#?secret=UzMOiiObgHhttps://cleaneating.hu/a-clean-eating-veszelyei/embed/#?secret=MW4mnnra4h#?secret=UzMOiiObgH letöltés ideje: 2023.10.12.