Crohn-betegség

amit tudni kell róla!

Mit jelent a Crohn-betegség?

„A Crohn-betegség a belek gyulladásos betegsége, melynek során -az immunrendszer túlzott aktivitása következtében-a bélfal begyullad, ami hasi fájdalmat, hasmenést okozhat. Leggyakrabban a vékonybél végső szakasza betegszik meg, de érintettek lehetnek a vékonybél további részei, a vastagbél és a gyomor is.”

Melyek a gyakori tünetek?

Hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, fáradtság, hasi görcsök, véres széklet, szájüregben fekély, láz, végbél körüli fájdalom.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

Genetika.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élők a nyugati életvitelnek, táplálkozásnak köszönhetően részt vesz ennek kialakulásában.

Emésztőrendszeri fertőzések.

Milyen szövődményei lehetnek?

A beleken kívül az ízületekben, a májban illetve a bőrön alakul ki immunreakció. Csontritkulás nagyobb valószínűséggel akkor alakul ki, ha hosszabb ideig tart a szteroid-kezelés. Ha egyszerre jelentkezik erős hasi fájdalom, hasi görcs, hányás, hívni kell a mentőt. „A gyulladás miatt kialakulhatnak rendellenes összeköttetések a belek és egyéb szervek vagy a bőrfelület között (sipolyok), amelyek fájdalmat és további súlyos tüneteket, fertőzéseket okozhatnak.”

Milyen korosztályt érint?

Bármilyen életkorban előfordulhat, de leginkább 15 és 30 éves kor közt mutatkoznak meg az elsődleges panaszok. Gyermekek esetében-ha nem ismerik fel időben- a fejlődés visszamaradásában okoz gondot. Ha a terápiát időben megkezdik, azután pedig a betegséget ellenőrzés alatt tartják, abban az esetben zavartalan életet lehet élni.

Hogyan lehet diagnosztizálni ezt a betegséget?

Vér és székletvizsgálat.

Kolonoszkópia.

Kapszula-endoszkópia.

Képalkotó vizsgálatok.

Hogyan kezelhető ez a betegség?

Nem lehet gyógyítani, viszont csökkenthető gyógyszeres és műtéti eljárások által. Természetesen a diéta betartása is lényeges szempont.

Hogyan lehet megelőzni?

Akinek már kialakult, annak oda kell figyelnie a megfelelő táplálkozásra.

A dohányzás mellőzése.

Rendszeres testmozgás.

Egészséges táplálkozás.

Milyen étrendet kell tartaniuk a Crohn-betegeknek?

Kíméletes étrend javasolt. Fontos kerülni a zsíros, olajos és fűszeres ételeket. Továbbá ajánlott lemondani a szénsavas üdítőkről, a kávéról és az alkoholról. A könnyen emészthető ételeket választani és kevés mennyiségben fogyasztani. Rendszeresen kell pótolni a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/c-cs/181-crohn-betegseg.html letöltés ideje: 2023.06.09.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük