Egyéb allergiákról

Információk, amit tudni kell!

Csokoládé és kóla

A kóladiófélékhez tartozik mindkettő, ezért ha valaki érzékeny az egyikre, akkor minden bizonnyal a másikra is. Jó néhány üdítő tartalmaz kólát, csokoládé ott van a süteményekben, tortákban, pitékben, édes tésztákban, fánkokban, cukorkákban, tortabevonatokban, tejjel készült italokban, bizonyos kanalas orvosságokban. Továbbá magának a csokoládénak vannak negatív hatásai. A csokoládéban előfordul nagy mennyiségű cukor, melyet egyesek szervezte nem jól tolerál. Emellett problémát okozhatnak a további összetevők, melyek a tej, mogyoró és valamilyen adalékanyag.

A csokoládéallergia tünetei:

fejfájás, csalánkiütés, asztma, gyomor-bél rendszeri allergiás tünetek, ekcéma, szezonális allergiás nátha, garat és szájpadfekélyek melyek hasonlóak a herpes simplex vírus fertőzés útján okozott elváltozásokhoz.

Kávé, tea és kólafélék:

Némely allergiakutatók szerint a betegeknek csak akkor csökkenhetnek az allergiás tüneteik, ha kiiktatják a koffein fogyasztását. A koffeinmentes kávé is akadálya lehet a gyógyulásnak. A „barna italok” fogyasztása leggyakrabban fejfájást von maga után, ez az egyik jellemző tünet.

Víz:

Az ivóvíz jobban mondva a víztisztításhoz használt vegyi anyagok egyre több embernek okoznak problémát. A klórvegyületek bizonyos része fél órás forralással illetve olyan üvegedényben, ami nincs lezárva 12 órás pihentetéssel eltüntethető. Egyes anyagok koncentrációját azonban a forralás fokozza. A vízben lelhető adalékanyagok eltüntetésének legmegbízhatóbb eljárása a desztillálás vagy lepárlás. Hogyha a desztillált vizet műanyag edényben tartják, akkor problémás lehet. Ha az otthoni vízszűrőrendszer szűrője gyantából készül és ezt használják, akkor is okozhat gondokat a víz. Műanyag szigeteléssel látják el a kupakokat. Megeshet, hogy a vizet műanyagbélésű tartálykocsikban tartják, ezért még az üveges víznél sem lehetünk biztosak benne, hogy műanyaggal nem érintkezett-e. A hagyományos ivóvíz kezelésére tökéletesen megfelelőek az aktivált szénszűrők, a sima faszenes szűrőket viszont nem mindenki tartja eredményesnek.

További táplálékok, melyek allergiát okozhatnak: alma ( egyesek nyers almát ehetnek, ha meg van hámozva), ananász, articsóka, áfonya, banán, brokkoli, burgonya, cseresznye, csirke, cukor, datolyaszilva, dió, dinnye, egres, édesburgonya, fehérrépa, fésűkagyló, fokhagyma, földieper, füge, garnéla, gaultheria, gomba, gombó (okra), gyömbér, hagyma, hal, kagyló, karfiol, káposzta, kávé, kelbimbó, kesudió, kókuszdió, mangó, marhahús, mogyoró, mustár, nyílgyökér, nyúl, olajbogyó, osztriga, paradió, pekándió, pulyka, rebarbara, répa, ribizli, rizs, saláta, sárgabarack, sárgarépa, sertéshús, spenót, szasszafrász, szegfűszeg, szilva, szőlő, tápióka, tengeri halak, tök, tőzegáfonya, vanília, zeller.

Forrás: Phylis Austin, Dr. Agatha M. Thrash, Dr. Calvin L. Thrash, Táplálékallergiákról egyszerűen, BIK Könyvkiadó, Budapest, 2013, P. 33, 34, 47, 49, 53.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük