Egyéb menstruációs zavarokról

Amit tudni kell!

Bőséges és elhúzódó menstruáció

Mit kell tudni erről?

„A bőséges és elhúzódó menstruáció-amely akár több héten vagy hónapon át is tarthat-leggyakoribb oka a méhnyálkahártya túlburjánzása. Bőséges vérzés fordulhat elő akkor is, amikor az elmaradt menstruáció a hormonegyensúly rendeződésével hosszabb idő után visszatér. A hónapok vagy évek során túlépült, sokszor több centiméter vastagságúra duzzadt méhnyálkahártya ilyenkor általában ijesztő mennyiségű vérzés kíséretében válik le, amely több cikluson át ismétlődhet.”

Mi az a küret?

” A nagy mennyiségű-és főleg a rendszeresen bő-vérzés esetén a hagyományos megoldás általában a küret a túlburjánzott méhnyálkahártya óvatos „kikaparása” egy kanál formájú eszközzel. A nyálkahártya eltávolítása azonban csak a következményt kezeli, így a folyamat addig ismétlődik, amíg az ok fennáll. A beavatkozás diagnosztikus értéke azonban vitathatatlan, hiszen a vérzés számos okból kialakulhat, amelyet mielőbb tisztázni kell.”

Mi segíthet még ebben az esetben?

„Erős vérzés esetén a természetes progeszteron és egyéb hatóanyagok-C-vitamin, rutaszkorbin, pásztortáska, palástfűtea-alkalmazása mellett kímélet, szükség esetén ágynyugalom indokolt. Súlyosabb esetben erősebb vérzéscsillapító készítmény adása, vagy akár intézeti ellátás szükséges, mivel a tartósan fennálló, bőséges és nehezen szűnő vérzés mielőbbi kivizsgálást sürget.”

Kis mennyiségű és rövid menstruáció

Mit kell tudni róla?

„Az ilyen jellegű menstruáció általában alacsony hormonszintekkel függ össze, de oka lehet a tüszőrepedés hiánya, a méhüregben végzett beavatkozás miatti összetapadás, ritkán fejlődési rendellenesség. Gyenge és ritka menstruáció policisztás petefészek szindrómában is gyakran megfigyelhető.”

A menstruáció gyakoriságának zavarai

„Kiegyensúlyozott hormonális háttér esetén a ciklus hossza aránylag állandó, amelyet azonban számos körülmény módosíthat. Az alacsony progeszteronszint, a túltengő ösztrogén, az alacsony pajzsmirigyhormon-szint és más hormonális problémák szabálytalanná ás kiszámíthatatlanná teszik a ciklust. Hasonló a helyzet a változókor idején is, amikor az ösztrogénszint ingadozó jellegű csökkenése a progeszteronszint erőteljes esésével kombinálódik.”

A menstruáció elmaradása

„A menstruáció elmaradásának sokféle oka lehet: fizikai, érzelmi vagy szellemi túlterhelés, stresszállapotok, táplálkozási zavarok, tápanyag-és vitaminhiány, hormonális okok: pajzsmirigyműködési-zavarok, ösztrogénhiány, ösztrogéntúlsúly, magas prolaktin-, férfihormon-és kortizolszint, a petefészek működési zavara, policisztás petefészek szindróma (PCOS), petefészek-stimuláció, petefészek kimerülés (korai menopauza), sebészi beavatkozás, besugárzás, gyógyszerhatás, kóros túlsúly, elhízás, fejsérülés és más traumák, autoimmun folyamat, krónikus betegség, szervi vagy genetikai rendellenesség, a méhüreg összetapadása küretet vagy terhességmegszakítást követően, fogamzásgátlók szedése utáni vérzéselmaradás, jó-és rosszindulatú daganatok, álterhesség”

„A menstruációs zavarok megszüntetésének első lépése mindig a háttér tisztázása, amelynek fontos része a hormonszintek megállapítása, szükség esetén egyéb vizsgálatok elvégzése.”

Rendellenes méhvérzés

„A menstruációs zavaroktól feltétlenül el kell különíteni a méh ciklustól függetlenül jelentkező vérzéseit. Az ilyen vérzésnek számos oka lehet: túlburjánzott méhnyálkahártya, mióma, endometriózis, gyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, magas vérnyomás, véralvadási zavar, jó-vagy rosszindulatú eltávozás. Mivel a menstruációs vér nem alvad meg, az alvadt vér megjelenése már önmagában rendellenes vérzésre utal. De ide sorolható a nemi érés során jelentkező nagy mennyiségű vérzés, valamint a menopauza után fél évvel újra jelentkező vérzés is. Ezért bármilyen, a méhből vagy hüvelyből származó, nem menstruációs eredetű vérzés hátterét mielőbb tisztázni kell. A szakszerű vizsgálatot a vérzéscsillapítók kedvező hatása sem helyettesítheti.”

Forrás: Dr.Csiszár Miklós, Nora Igloi Syversen, Női igazságok, Naturwell Kiadó, 2014, p. 73-77.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük