Fruktóz intolerancia (fruktóz érzékenység)

Mit kell erről tudni?

Mi a fruktóz intolerancia vagy másképpen fruktóz érzékenység?

„A fruktóz malabszorpcióval ellentétben a fruktóz intolerancia egy genetikailag meghatározott enzimzavar következtében alakul ki és esetenként sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. A gyümölcscukor bélből történő felszívódását követően egy speciális enzim (úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul át és így hasznosul továbbiakban a szervezetben. Fruktóz intolerancia esetében ez az enzim hiányzik vagy nem megfelelően működik, így a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakulása nem történik meg, az érintett beteg nem képes megfelelően feldolgozni a fruktózt. Egy igen ritka autoszomális recesszív módon öröklő betegség, melyet a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiánya okozza. A gyümölcscukor kóros anyagcseréje során toxikus anyagok szabadulhatnak fel, melyek több szerv súlyos károsodását eredményezhetik.”

Milyen gyakorisággal fordul elő?

„Sokkal ritkább, mint a fruktóz felszívódási zavar, irodalmi adatok szerint előfordulása kb. 1/20-40000 születés. Jellemzően csecsemőknél fél éves korban, a gyümölcsökkel történő hozzátáplálás idején kezdődnek a tünetek.”

Milyen tünetei lehetnek?

Emésztőszervi panaszok: ez járhat hasi görcsös fájdalommal, hasmenéssel, hányingerrel, hányással.

Alacsony vércukorszint tünetei: előfordulhat izzadás, remegés, fejfájás, éhségérzet, aluszékonyság, zavartság, rendkívül súlyos esetben kóma.

Nem jó a közérzet, étvágytalanság is lehet.

Köszvényes tünetek.

A növekedés elmaradása figyelmeztető jel lehet csecsemőkorban, kisgyermekkorban.

Súlyos esetekben, nem megfelelő kezelés esetén: májkárosodás, májcirrózis, vesekárosodás, veseelégtelenség léphet fel.

Hogyan diagnosztizálható?

Teljes kórtörténet-, és panaszfelvétel.

Fizikális vizsgálat.

Vérvétel.

Képalkotó vizsgálatok.

Szövettani mintavétel (májbiopszia).

Hogyan lehet kezelni?

Diéta: Teljesen el kell hagyni a fruktózt és a fruktózt is tartalmazó egyéb cukrokat. Nemcsak gyümölcsökben, mézben található, hanem egyéb élelmiszerekben is benne van. Dietetikus segítségét célszerű kérni, aki segít az étrend kialakításában.

Alacsony vércukorszint gyors kezelése: gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. szőlőcukor) fogyasztásával ez jól kezelhető, így a betegnek mindig célszerű magánál tartania.

„A fruktóz intolerancia egy nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel, a szigorú diétás szabályok betartásával jól karbantartható és jó életminőség biztosítható a betegeknek. Megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása. Fontos a diagnózis mihamarabbi felállítása.”

Forrás:

letöltés ideje: 2023.12.14.

naturalswiss.hu/fruktoz-intolerancia/ letöltés ideje: 2023.12.14.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük