Ghrelin

Az éhséghormon!

Mit kell tudni róla?

Mi az a ghrelin?

„A ghrelin „étvágyhormon”, éhezéskor a gyomor nyálkahártyájából szabadul fel, és a központi idegrendszer felé üzenetet küldve evésre késztet.”

Amit még jó tudni róla:

„Érdekesség, hogy nemcsak arra buzdít minket, hogy együnk, hanem eltolja a „kívánósságunkat” is a zsírban gazdagabb ételek irányába. Láthatjuk, hogy sokszor nem is a „mi” döntésünk, hogy mit kívánunk, hanem a szervezetünk jelzései alapján választunk. Hasonlóképpen a megváltozott bélflóránkban élő baktériumok is irányítani tudják, hogy mit kívánunk enni.”

Mire kell odafigyelni?

„A ghrelin szintje éhgyomorra magas, és a várható étkezések időpontja előtt is megemelkedik. Ezért is hasznos módszer a rendszeres időpontokban való evés megváltoztatása, vagyis a szervezet „megzavarása” hosszabb-rövidebb böjti időszakokkal, mert így pozitív irányban hathatunk az étvágyhormonunkra. Aki tehát folyton éhes, az nagyon lassan és fokozatosan felépített időszakos böjtökkel kitolhatja az éhségérzetét. Rossz hír viszont, hogy amennyiben csak energiamentes folyadék (pl. víz) kerül a gyomorba, akkor a ghrelinhormon szintje nem csökken, energiabevitelt követően viszont egy órával később már igen. Újabb fontos információ a kapkodva evőknek: a tíz perc alatt behabzsolt étel hatására nem lépnek működésbe olyan biokémiai reakciók, amelyek az éhségérzetünket csökkentenék! Az alaposan megrágott étel, a komótosan elfogyasztott táplálék tud csak bizonyos idő után telítettségérzetet okozni.”

Forrás: Rubin Eszter, Farkas-Boross Zita, Hormonegyensúly, Jaffa Kiadó, 2022. p. 50-51.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük