Mi ez pontosan?
Mit kell tudni róla?
Mi a glicin?
„A glicin nem esszenciális aminosav, azaz a szervezet kis mennyiségben előállíthatja azt, de sok ember számára előnyös lehet, ha olyan táplálékot vagy tablettát fogyaszt, amelyek növelik a glicin szintet. A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő.”
Milyen kedvező hatásai vannak?
Támogatja a sovány izomtömeg fokozását.
Gátolja az izomvesztést, izompazarlást.
Jelentős a növekedési hormon termelésében.
A mentális teljesítmény és memória fokozásában is részt vesz.
Gátolja a stroke-ot.
Hozzájárul a bőr védelméhez és az idősödés valamint sejtes mutációk jeleitől óv.
Élethosszabbító.
Az ízületekben védő hatást nyújt a kollagénnek és mérsékeli az ízületi fájdalmakat.
Jobbítja a rugalmasságot és a mozgástartományt.
Optimalizálja a vércukorszintet és lényeges szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében is.
Az alvás minőségét is könnyíti.
Enyhíti a gyulladásokat és a szabad gyökök ártó hatásait a glutation előállításának fokozásával.
Segítséget nyújt egyes típusú rákos betegségek kockázatának csökkentésében.
Lehetővé teszi az epesó és emésztő enzimek termelését.
Gondoskodik az allergiás és autoimmun reakciók enyhítésében.
Támogatja az energia szintjének emelését és a fáradtság elleni küzdelemben is részt vesz.
Méregtelenítő hatása is van.
Édesítőszerként is használják.
A stressz és szorongás ellen is segítséget nyújt.
Könnyíti a görcsrohamokat, a skizofrénia és a mentális rendellenességek tüneteinek kezelésben is szerepet játszik.
Van-e káros illetve mellékhatása?
„A glicin fogyasztását biztonságosnak tekinthetjük , ha megfelelő mennyiségben és célzottan alkalmazzuk. Hosszú távú alkalmazásáról azonban nem áll rendelkezésünkre kutatási eredmény! Nagy mennyiségben emésztőrendszeri panaszokat, például gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, hasmenést okozhat.”
Milyen glicin források vannak?
A legegyszerűbb módja ennek, hogy csontos húslevest készítünk, olyan állati részekből mint a csontok, a bőr és az inak. Természetesen növényi eredetű forrásokból is hozzá lehet jutni mint például a babok, a zöldségfélék közül a spenót, a kelkáposzta, a karfiol, a káposzta és a sütőtök. Ezenkívül gyümölcsök esetében a banán és a kivi. A húslevesen túl megtalálható a húsokban, tejtermékekben, a baromfiban, a tojásban és a halakban is. Továbbá a zselatinban is-mely olyan anyag, melyet kollagénből állítják elő, és amit némely élelmiszerben használnak- fellelhető jelentős mennyiségben. Többnyire a zselatint nem fogyasztják nagy mértékben, de az édességek, a joghurtok, a nyers sajtok illetve fagylaltok leírásában is.
Hogyan kell fogyasztani?
Étrend-kiegészítő formájában is megvásárolható akár porként, kapszulaként vagy tablettaként. Mielőtt beszereznénk, mindenképpen érdeklődjünk a kiegészítők összetételéről és kérjük ki szakember véleményét és tájékoztassuk az egészségi állapotunkról is.
Forrás:
https://kapszulacenter.hu/glicin-hatasa letöltés ideje: 2023.04.18.