Gluténérzékenység, coeliakia tünetei

Mindkét esetben hasonlóak a tünetek és a test legkülönbözőbb részein jelentkezhetnek. A coeliakia több szervrendszert is érint elsősorban a tápcsatornát-a vékonybelet-éri a sérülés.

Emésztőszervi tünetek közé tartozik a hasi feszülés, fájdalom, savas reflux, felfúvódás, székrekedés, hasmenés, fokozott gázképződés, bántó szelek, zsíros és kellemetlen szagú, víz felszínén lebegő széklet, hányinger, hányás, súlyvesztés vagy súlygyarapodás.

Nem emésztőszervi tünetek közé tartozik a fáradékonyság és gyengeség ( a vashiányos vérszegénység miatt), vitamin-és/vagy ásványianyag-hiányra visszavezethető tünetek, fejfájás/migrén, ízületi és/vagy csontfájdalom, depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság, kedélyzavarok, szétszórtság, gyenge összpontosító képesség, a termékenység zavarai, rendellenes menstruációs ciklusok, a fogzománc hiányai és szabálytalanságai, görcsrohamok.

Autizmus és más viselkedési rendellenségek

A gluténérzékenység gyakran felvetődik az autizmus és a vele hasonló viselkedési zavarokkal összefüggésben. A gluténmentes étrend valamiféle módon jobbít az ilyen rendellenességekben szenvedők állapotán.

Ezenkívül a coeliakia járhat még pajzsmirigy betegségeivel többnyire annak alulműködésével, ebben az esetben a bőrszárazság is jellegzetes tünet.

A gyerekeknél milyen tünetek fordulhatnak elő?

A gyerekeknél általában a jellegzetes tünetek mint a hasmenés, székrekedés továbbá a csökkent koncentrálóképesség, ingerlékenység, figyelemzavar-hiperaktivitás tünetegyüttes vagy autisztikus viselkedési jegyek, lelassult fejlődés ( főleg csecsemőkorban) alacsony termet, az életkorhoz képest elmaradt növekedés, a serdülés kitolódása, gyenge és/vagy fájdalmas csontok, hasi fájdalom, teltségérzet, gyakori orrvérzés.

Forrás: Danna Korn, Gluténmentes élet, Panem, Budapest, 2011, p. 32-36.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük