Gluténérzékenységről

Jelentése és milyen fajtái vannak?

Mit jelent a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység azt jelenti, hogy az adott személy szervezete érzékeny a gluténra.

Milyen fajtái vannak?

Az érzékenységnek több formája van, mint az allergia, gluténérzékenység és -intolerancia, coeliakia.

Az allergia esetében nincs olyan, hogy gluténallergia, de lehet allergiásnak lenni mindenféle olyan élelmiszer-összetevőre, ami glutént tartalmaz ilyen például a búza, rozs és az árpa. A búzaliszt az egyik elterjedtebb allergén és számtalan ember allergiás rá.

Az allergiás reakció a táplálék bevitele során alakul ki és formája illetve súlyossága emberenként eltérő lehet. A következő allergiás reakciók léphetnek fel mint a köhögés, orrdugulás, tüsszögés, torokszorítás, súlyosabb esetben asztma.

További reakciók a szájban kezdődnek bizsergéssel, viszketéssel, fémes ízérzéssel, a nyelv és a torok duzzanatával. Ezenkívül az emésztőrendszerre is kihat hasfájással, görcsökkel, hányással és hasmenéssel járhat.

Ennek súlyosabb formája az anafilaxiás reakció mely életveszélyes is lehet. Az anafilaxia illetve anafilaxiás sokk súlyos működési zavar, mely több szervrendszerre terjed ki és bizsergéssel, száj-vagy torokduzzanattal illetve fémes ízérzéssel kezdődik. Ezt követheti heves izgalom, csalánkiütés, nehézlégzés, a vérnyomás hirtelen esése és ájulás. Bizonyos esetekben halálos is lehet, ha a kezelendő személy nem kap rögtön adrenalin injekciót.

A gluténérzékenység és -intolerancia esetében arról van szó, hogy a szervezet nem megfelelően reagál egy megadott élelmiszerre, amelyet nem ajánlatos fogyasztani, ez nem azt jelenti, hogy tilos, hanem nem célszerű. Eléggé bonyolult ez és hogy miért? Figyeld a következőket: „Van, akinél kimutatják a gluténérzékenységet, de nem diagnosztizálnak coeliakiát, mert a vizsgálatot nem megfelelően végezték el, vagy nem hozott egyértelmű eredményt. Van, aki gluténérzékeny, de láthatólag nem coeliakiás-legalábbis még nem az. De ha továbbra is glutént fogyaszt, nagy valószínűséggel az lesz. ( A betegségnek ezt a korai stádiumát olykor mint szubklinikai coeliakiát emlegetik.) Megint mások gluténérzékenyek ugyan, de nem coeliakiások, és soha nem is lesznek azok. Viszont az egészségi állapotuk mégis javul a glutén elhagyásával.”

A gluténérzékenység tünetei többnyire egybeesik a coeliakia tüneteivel és mindkét esetben a gluténmentes diéta megoldja a problémát. Kellő vizsgálatok határozzák meg, hogy az egyén coeliakiás vagy gluténérzékeny. Amennyiben a vizsgálat eredménye a coeliakiára nézve pozitív, akkor nyilvánvaló a tény. Hogyha negatív és a tünetek a diéta betartásával alábbhagynak, ebben az esetben feltehetően gluténérzékeny az illető. Még bonyolultabb legyen a helyzet, előfordulhat, hogy a coeliakia laboreredmény lehet hamis negatív is. Ez azt jelzi, hogy a vizsgálatok alapján nincs, de ez tévedés, mert van.

A coeliakia esetében mely gyakori mégiscsak sokszor félrediagnosztizálják. Ez egy elterjedt betegség és ennek oka a veleszületett gluténintolerancia. ” Az immunrendszer ellenségként ismeri fel és megtámadja az elfogyasztott ételben lévő glutént. Ezzel egyidejűleg a test saját sejtjeit is elpusztítja ( az ilyesmit szokták autoimmun válasznak hívni ). A betegség bármilyen életkorban és etnikai hovatartozástól függetlenül kialakulhat. Az autoimmun támadás a vékonybelet károsítja, melynek tápanyagfelszívó képessége leromlik. Bár elsődlegesen a tápcsatornát éri a károsodás, a tüneteknek csak egy része jelentkezik az emésztőtraktusban. Valójában igen sok és sokféle tünet lehetséges, amelyek ráadásul hol elmúlnak, hol előjönnek, ami megnehezíti a diagnózis felállítását.”

Forrás: Danna Korn, Gluténmentes élet, Panem, Budapest, 2011, p. 28-32.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük