Hipoglikémia

az alacsony vércukorszint!

Mit kell erről tudni?

Mit jelent a hipoglikémia?

„A vércukorszint kritikus érték alá csökkenését hipoglikémiának nevezzük. Erre az állapotra utalnak a köznyelvben elterjedt „leesett a cukra”, és „hipózik” kifejezések is.”

Általában cukorbetegségben szenvedőknél fordul elő és akik inzulinterápiát kapnak, de más állapotok is kiválthatják. Súlyos következményei is lehetnek és emiatt fontos, hogy legyen a vércukorszint rendezve és lényeges az okok tisztázása is.

Melyek lehetnek az elsődleges tünetek?

verejtékezés,

éhségérzet,

fáradtság,

szédülés,

remegés,

szapora szívverés,

szívdobogásérzés,

idegesség, ingerlékenység,

sápadtság.

Abban az esetben, ha nem normalizálódik a vércukorszint, akkor egyéb tünetek is előfordulhatnak:

koncentrációval kapcsolatos zavarok,

a látás homályos lesz,

görcsök, görcsrohamok,

eszméletvesztés, kóma.

Mit kell tenni hipoglikémia esetében?

Gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása ajánlott mint például szőlőcukor, kockacukor. Majd ezt követően negyed órával később vércukorszint-mérés indokolt. Ha a vércukorszint megemelkedik és a tünetek is csökkenek, akkor ajánlott egy szelet kenyér, némi gyümölcs, édesített tej vagy joghurt elfogyasztása, hogy a legközelebbi étkezésig ne essen le a vércukorszint.

Ha a vércukorszint hosszú ideig alacsony marad, abban az esetben rögtön fel kell keresni a kezelőorvost!

Cukorbetegség kizárása esetén a nem megfelelő táplálkozási szokások váltják ki a problémát. A panaszok csökkentéséhez segítséget nyújthat a kiegyensúlyozott friss zöldségekben, gyümölcsökben értékes étrend tartása. Háziorvos illetve dietetikus tud még nekünk információval szolgálni.

Mikor szükséges orvost felkeresni?

A tünetek jelentkezését követően, ha diagnosztizált cukorbetegről van szó, illetve az alacsony vércukorszint tünetei mutatkoznak, és cukros étel illetve ital fogyasztása után sem múlnak el a tünetek, akkor súlyosabb esetet követően a 112-t kell hívni.

Fontos tudni, hogy ájult betegnek semmi ételt/italt nem szabad adni, mert fennállhat a fulladás veszélye.

Ha ismert a cukorbetegség és folyamatosan hipoglikémiás tünetek állnak fenn, tudatni kell a kezelőorvossal, aki a gyógyszerbeállítást megváltoztatja és javasolja az életmódváltást.

Amennyiben nincs cukorbetegség és a valaki a fent említett tüneteket észleli magán, akkor fontos, hogy megtörténjen a kivizsgálás. A háziorvos beutal a szükséges vizsgálatokra.

Melyek lehetnek a hipoglikémia okai?

Inzulin vagy a vércukorcsökkentő szerek túladagolása vagy a szokásos étrendtől való eltérés esetén. Ezenkívül a túlzott mozgás végzésével egy időben a beteg nem mérsékeli az inzulin-adagját.

Evészavarok esetében.

Hasnyálmirigy daganatos elváltozásainál.

Inzulinóma esetén.

Ezenkívül még a cukorháztartást befolyásoló hormonok termelődését érintő betegségek, túlzásba vitt alkoholfogyasztás illetve veseelégtelenségben szenvedőknél egyes gyógyszerek alkalmazása is.

Milyen szövődményei lehetnek?

Rosszullét következtében kialakuló gyengeség, szédülés jelei mutatkoznak meg, amely fokozza a balesetek és sérülések rizikóját.

Súlyosabb esetben felléphet görcsroham, ájulás, kóma és ez akár halált is eredményezhet.

Gyakran visszatérő tüneteknél minél hamarabb orvoshoz kell fordulni és diabétesz esetében pedig az orvosnak a gyógyszeres kezelést meg kell változtatni.

Hogyan diagnosztizálható?

A vércukorszintmérő használata a segítségünkre lehet.

Hogyan lehet kezelni?

Sürgősségi ellátás esetében infúziós kezelést kap a beteg, mely glükóz formájában történik. Emellett a vércukorszintet is folyamatosan ellenőrzik. Ahhoz, hogy megelőzhető legyen a hipoglikémia, ahhoz a vércukorszintet normalizálni kell. Ehhez a kezelőorvos a gyógyszeres kezelést megváltoztatását ajánlhatja. Továbbá az inzulin adagolása esetén betartani az előírásokat és a táplálkozást a mozgással egyensúlyba hozni.

Hogyan lehet megelőzni?

A diabéteszeseknél nagyon fontos a gyógyszeres kezelés és az étrend betartása. Cukortartalmú étel illetve ital mindig legyen a közelükben. Nem szabad, hogy kihagyják az étkezéseket és fontos, hogy figyeljenek a szénhidrátbevitelre, mert az inzulinadagok is ehhez vannak beállítva. A megszokott sportolás és fizikai aktivitás elkezdése előtt előnyös szénhidráttartalmú étel fogyasztása vagy az inzulinadag módosítása. Alkoholfogyasztásnál lényeges a mértékletesség, a vércukorszint kontrollálása és az étkezésre való alapos odafigyelés.

Összességében amire oda kell figyelni: az egészséges táplálkozás, kiegyensúlyozott étrend. Mindenki, de kifejezetten a gyerekeknek elengedhetetlen a reggeli és a napi többszöri, kis mennyiségekben történő étkezés.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/h/1301-hipoglikemia.html letöltés ideje: 2023.07.10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük