Meckel-divertikulum

a ritkán előforduló betegség!

Amit tudni kell erről!

Mit jelent a Meckel-divertikulum?

„A diverticulum szó gyomor-bélcső zsákszerű kiöblösödést jelenti. Magzati életben a vékonybelet és a köldökzsinórt egy csatorna, a ductus omphaloentericus köti össze, mely a születésig elzáródik. Ha az elzáródás nem következik be, háromféle állapotot hozhat létre:

  1. A vezeték has felőli részének záródási elégtelensége „váladékozó köldököt” eredményez.
  2. A középső rész elzáródási elégtelensége esetén folyadékkal telt tömlő (cysta omphaloentericus) marad vissza.
  3. Ha a ductus omphaloentericus a vékonybél beszájazásnál nem záródik, Meckel-diverticulum marad vissza. A Meckel-diverticulum klinikai jelentőségét az adja meg, hogy benne működő, sósavat elválasztó gyomornyálkahártya-szigetek és emésztőenzimeket elválasztó hasnyálmirigy-szigetek maradnak vissza, melyek enyhébb-súlyosabb tünetek forrásai lehetnek.”

Milyen tünetei vannak és milyen a lefolyása?

Véres széklet.

Alhasban keletkező fájdalom, mely változatos lehet.

Bélperforációból fakadó hashártya-gyulladás (fájdalom, véres széklet, súlyos láz, hasi izomvédekezés, erősödő perifériás keringési elégtelenség, csökkenő vérnyomás, a pulzusszám megemelkedik, szepszissel megegyező tünetcsoport) jelentkezik.

Anémia vagyis vérszegénység.

„A betegség lefolyása lényegében a peptikus fekélybetegségekkel azonos. Spontán gyógyulhat, savtermelést gátló készítményekre javulhat, bár a helyi gyomorsavkötő sók rendszerint nem érik el a vékonybél e távoli szakaszát. A fekély vérezhet, vérszegénység alakul ki. Perforáció esetén akut hasi katasztrófa lép fel, mely helyzetét tekintve, leginkább a kilyukadt („perforált”) vakbélgyulladásra jellemző tüneteket mutatja. Strangulációs bélelzáródás is létrejöhet azáltal, hogy a vékonybél végső szakasza feltekeredik a ductus omphaloentericus maradványára.”

Milyen gyakori az előfordulása?

A Meckel-diverticulum a népesség 2%-át érinti, mindenesetre betegséggel 10%-ban kell számítani. Leginkább kisgyermekkorban nyilvánul meg, de a negyvenes években is előfordulhat. Mindkét nem esetében hasonló az előfordulás.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

„Ez a betegség mindig jóindulatú veleszületett rendellenesség. A Meckel-diverticulum által okozott tünetek arra vezethetők vissza, hogy a sósav és emésztőenzimekkel szemben védtelen végső vékonybélszakaszban emésztéses eredetű („peptikus”) fekélyek, gyulladás, vérzés, legsúlyosabb esetben bélperforáció következhet be.”

Hogyan diagnosztizálható?

A véres széklet miatt laboratóriumi vizsgálat, illetve vashiányos vérszegénység, hematokrit vagyis csökkent vérsejtarány esetében az orvosnak oda kell erre figyelnie.

A diagnózis megállapítására kontrasztanyag által végzett gyomor-bélpasszázs vizsgálat lehet célszerű. Ezenkívül CT-vizsgálatot is végezhetnek.

Milyen kezelést igényel?

Sebészi eltávolítás, majd ezt követően teljes gyógyulásra lehet számítani. Ennek megelőzésére még nincs lehetőség, de a fent említett tünetek esetén az orvosnak gondolnia kellene a Meckel-diverticulum eshetőségére.

Forrás:

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/meckel-divertikulum letöltés ideje: 2023.06.23.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük