Vizsgálatok

Gluténérzékenység és lisztérzékenység kimutatására irányulóan.

Hogy milyen vizsgálatok vannak ennek a megállapítására?

Vérvizsgálat

„A coeliakia kimutatását célzó vérvizsgálat egy úgynevezett szerológiai teszt, melyben olyan ellenanyagtípusokat keresnek, amelyek csak az arra érzékenyekben termelődnek glutén hatására. Ezek tTG-IgA, EMA-IgA, AGA-IgA és AGA-IgG néven szoktak szerepelni a leleten, és melléjük még megmérik a teljes szérum IgA mennyiségét is. A vért a háziorvos beutalója alapján megjelölt gasztroenterológiai rendelőben vagy laboratóriumban levehetik. Az összes vizsgálat elvégzéséhez elegendő egyetlen cső vér! Ha a felsoroltak közül bármelyik teszteredmény pozitív, az coeliakiára utalhat, és a szakorvos javasolni fogja a bélbiopszia elvégzését a diagnózis megerősítésére.”

Bélbiopszia

„A szövettani minta vizsgálati eredménye perdöntő erejű a coeliakia kimutatásában. A mintavétel endoszkópos módszerrel történik: az orvos egy vékony csövet vezet a szájon, a nyelőcsövön és a gyomron át a vékonybélbe, és a műszer végén elhelyezett csipesszel apró mintát csippent ki a bélfal bolyhaiból. A coeliakiás betegekben a glutén fogyasztása immunválaszt vált ki, és a bélbolyhok ellen irányuló támadás következtében a bolyhok lelapulnak. A biopszia megmutatja, hogy a bolyhok lelapulása bekövetkezett-e, és ha igen, az milyen mértékű.”

Vigyázat!

„A vérvizsgálat és a biopszia eredménye csak akkor tükrözi a valóságot, ha előtte hosszú ideig elegendő mennyiségű glutént fogyasztottál ahhoz, hogy a szervezted reagáljon rá. Ha gluténérzékeny vagy coeliakiás vagy, de túl kevés glutén jutott a szervezetedbe a vizsgálatot megelőző időszakban, az ellenanyagszintek a vérben a kimutatási küszöb alá süllyedhetnek, azt a hamis benyomást keltve, mintha nem lenne semmi bajod. Ugyanez érvényes a biopsziára is: ha elég régen nem ettél glutént, a vékonybelednek volt ideje regenerálódni, és a biopszia eredménye negatív lesz.”

Genetikai vizsgálat

” A genetikai vizsgálat során olyan génváltozatokat keresnek, amelyek ismerten hajlamosítanak a coeliakiára. A vizsgálatot vér vér-vagy nyálmintából is el lehet végezni. Európában és Magyarországon inkább a vérvizsgálat az elterjedtebb. A genetikai teszttel elég egyszerűen ki lehet zárni a coeliakia gyanúját, mert ha nem hordozod sem a HLA-DQ2, sem a HLA-DQ8 génváltozatot, akkor 99%-os eséllyel nem vagy coeliakiás. Annak megjóslására azonban jóval kevésbé alkalmas a teszt, hogy ki lesz valóban coeliakiás, mert ezeket a génváltozatokat egy rakás ember hordozza anélkül, hogy valaha is megbetegedne.”

Saját tapasztalatomat szintén megosztom itt is, hogy nekem milyen vizsgálattal derült ki a lisztérzékenység. Mikor a hematológiára kerültem, akkor az ottani orvosnak egyből leesett, hogy itt mi lehet a probléma. Nem sokat hezitált, mert a vashiányos vérszegénységem és felszívódási zavarom rögtön feltűnt neki és a korábbi leleteimet is megnézte.

Még aznap délután levették a véremet ( szerencsére nem éhgyomorra) és elküldték Debrecenbe, majd egy hónap után jött vissza csak az eredmény.Miután visszajött az eredmény, anyukámat az itthoni telefonon értesítették arról, hogy beigazolódott nálam a cöliákia. Olyan csillagos és magas érték jött ki, hogy feleslegesnek tartotta az orvos a biopsziát, mert ez eléggé egyértelmű volt. Ráadásul már egy hónapja tartottam a diétát-mert erre kért az orvos-így nem lett volna értelme a biopsziának, mert már elkezdtek a bélbolyhok regenerálódni.

Természetesen a gasztroenterológián-ide kerültem ezután-az orvos erőltette ezt nekem, de én határozottan megmondtam, ugyan minek ez. Még volt kedve poénkodni velem, hogy ő látni akarja a vékonybelemet. Végül nem látta, mert nem mentem bele ebbe a vizsgálatba-mint már fentebb említettem-nem lett volna értelme.

Miután kiderült a családszűrést javasolták, hogy fény derüljön arra, kitől örökölhettem. Egy vérvétel kellett hozzá és anyukám volt csak aki ezt vállalta és neki szerencsére nincs lisztérzékenysége, így arról a részről talán nem hozhattam?! Apukám és testvérem biorezonanciás tesztre mentek el-majd későbbiekben- és egyiküknek sem jött ki a glutén. Egyébként anyukám és én is voltunk ilyen vizsgálaton, viszont nekem kijött a glutén-mily meglepő-még anyukám esetében csak a búzára jött ki az intolerancia. Ettől függetlenül mindenképpen kellett volna a másik két családtagnak a szűrése is, de ők ezt nem tették meg, így maradtam abban a bizonytalanságban, hogy ugyan kitől is örökölhettem ezt?!

Forrás: Danna Korn, Gluténmentes élet, Panem, Budapest, 2011, p. 39-40.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük